top of page

ХОТЕЛИ СРБИЈА

ЗИМА 2022/23

ЗЛАТИБОР

Златибор е планински регион сместен во западниот дел на Србија .

Меѓу најпопуларните места во Србија за туризам, главните атракции на Златибор вклучуваат здравствен туризам, скијање и пешачење. Најголемиот град во регионот е Ужице - сместен во подножјето на планината - додека поголемиот дел од областа припаѓа на општината Чајетина. Сместен на надморска височина од нешто повеќе од 1.000 метри, Златибор е климатско одморалиште, кое се карактеризира со ладна алпска клима, чист воздух, долги сончеви периоди во текот на летото и голема снежна покривка во зима. Туристичките капацитети вклучуваат модерни хотели, центри за одмор и викендички, спортски терени и патеки за скијање.

КОПАОНИК

Копаоник — еден од поголемите планински венци во Србија. Сместен е во централниот дел на земјата со мал дел во Северно Косово. Највисока точка е Панчиќев Врв (2.017 м). 

Туризмот на планината е од претежно спортски карактер. Преовладуваат зимските спортови како скијањето и скијањето на даска, но застапени се и други спортски активности како тенисот. Има голем број сместувачки капацитети, кафетерии, барови и ноќни клубови.

Има 28 жичници, со 70 км скијачки патеки од сите категории. Од Брзеќе до скијачкиот центар води кабинска жичарница.

bottom of page