top of page

Acerca de

SV. STEFAN BUDVA.jpg

БУДВА

БУДВА | УЛЦИЊ | БАР (Нова Година 2024)

1 ДЕН (29.12.2023 – петок): БИТОЛА – ОХРИД

Состанок на групата, на договореното место и заминување за Црна Гора. Попатни паузи и царински формалности .
 

2 ДЕН (30.12.2023 – сабота): УЛЦИЊ – БАР – БУДВА 

Пристигнување во Улцињ, кој е еден од најстарите јадрански градови и посета на Стариот град - кој постои 25 век и е сведоштво за различните културни и економски околности, цивилизации и култури кои влијаеле на неговото појавување. Живописни улици, тесни и виткани, со компактни двокатни и трикатни камени куќи и елементи од барокен и ренесансен стил, воодушевува со својот изглед, но и со приказните што ги носи со векови. Се верува дека познатиот шпански писател, Мигел де Сервантес, бил поробен во Улцињ на крајот на 16 век. Главната хероина на неговиот роман „Дон Кихот“, Дулчинеја од Тобоз, е препознаена како жена од Улцињ, а делото е создадено по неговото поробување во Стариот град, кое во романските држави го носи името Дулчино. Пауза за ручек или кафе. Заминување за Бар . Во Бар она што треба да се посети е  храмот посветен на Јован Владимир. Катедралата Свети Јован Владимир во Бар е втора по големина православна црква во Црна Гора, палатата на крал Никола, која потекнува од XIX век и прошетка по кејот и центарот во градот. Ноќевање.
 

3 ДЕН (31.12.2023 – недела): ДУБРОВНИК – БУДВА

Слободно време или факулативна посета на Дубровник - познат како бисер на Јадранот еден од најпознатите туристички центри на Јадранот. Градот е со преубава околина, голем број на хотели и е магнет за голем број на туристи од целиот свет во текот на целата година. Проштка низ стариот дел на градот  “Страдун”, тесните улички и малите плоштади, како и импознатните зидини и градби ќе ве остават без здив. Уживате во призорот на Градската Камбанарија, Катедралата, Синагогата, Тврдината Бокар, Кнежевскиот Двор – Дубровачкиот Музеј, и многу други споменици. Враќање во Будва. Дочек на Нова Година со богата музичка програма. Ноќевање. 
 

04 ДЕН (01.01.2024 – понеделник): КОТОР – ТИВАТ – МАКЕДОНИЈА

Одјавување од апартманите и заминување за Котор кој е крајбрежен град во југоисточниот дел на Црна Гора. Помеѓу 1420 и 1797 Котор и околината бил под власт на Венецијанската република и од овие причини на овие простори се среќава и архитектурата од овие народи. Тиват - приморски град во југозападниот дел на Црна Гора, сместен во Которскиот Залив, познат по Порто Монтенегро - марина за мега јахти и плац со површина од 24 хектари за изградба на станови наменети за продажба.  Поаѓање за Македонија. Пристигнување во Македонија во доцните вечерни часови.
 
 

ЦЕНА НА АРАНЖМАНОТ: 5.900,00 денари
 
ЦЕНАТА НА АРАНЖМАНОТ ВКЛУЧУВА :
⦁ Сместување во БУДВА, 2 ноќи
⦁ Превоз на дадената релација
⦁ Посета на Улцињ и Бар
⦁ Организација и водство на групата
 

ЦЕНАТА НА АРАНЖМАНОТ НЕ ВКЛУЧУВА :

  •  Здравствено – патничко осигурување

  •  Влезници за културно историските локалитети

  • Факултативна посета на Котор и Тиват – 15 евра

  • Факултативна посета на Дубровник – 25 евра

  • Туристичка такса 1.5 е по ден по лице


НАПОМЕНИ:
За реализација на овој аранжман, потребен е минимум од 40 патници, во спротивно, крајниот рок за известување околу евентуален отказ на аранжманот е најкасно 5 дена пред датумот на поаѓање. Организаторот на патувањето го задржува правото за измена на редоследот на поедини содржини во програмата.
– За ова патување влезот во Р.Црна Гора – покрај патната исправа, може да се оствари и со лична карта. Пасошот како и личната карта треба да важат минимум 3 месеци од денот на завршување на овој аранжман.
– Патниците се должни во секое време да внимаваат на својата и безбедноста на сите во групата, како и да ги почитуваат дадените насоки и препораки за однесување во автобус од страна на организаторот.
- Доколку дојде до непредвидена „виша сила“ за нереализирање на патувањето, поради новонастанати ситуации кои агенцијата не можела да ги предвиди, уплатените средства ќе бидат вратени на клиентот.

bottom of page