САРАЕВО

1 Ден 08.10.2021 (петок): МАКЕДОНИЈА - БОСНА

Состанок на групата во 18.00 часот и заминување за Босна преку граничен премин Табановце. Попатни паузи и царински формалности.
 
2 Ден 09.10.2021 (сабота): ВИШЕГРАД - САРАЕВО

Пристигнување во Босна во раните утрински часови и посета на Вишеград кој се наоѓа во котлина долж течението на реката Дрина, во источниот дел на Република Српска (БиХ). Во градот се наоѓа мостот опишан во Андриќевата книга „Мостот на Дрина“, кај месното население познат едноставно како „на Дрини ћуприја“. Потоа заминување за Сараево. Сместување во хотел. По кратка пауза средба со локален водич и панорамски разглед на Сараево, па пешачка тура.панорамско разгледување на градот, веднаш до Олимпиското село и возење по патот кон Источно Сараево (интересна демаркациона линија на Федерацијата БиХ и РС) - кратка посета на овој мал град кој постојано се гради и го зголемува населението за 25.000 жители и панорамско возење низ улицата Спасовданска. Продолжување на возењето и целиот пат до Враца, и прекрасна глетка -панорама на градот од комплексот Партизански гробишта - Меморијален парк во Враца. на Бентмбаша и туристичка тура со водич до стариот дел на градот (мал Ерусалим на Балканот- како што Евреите го дадоа своето име)... јавен и привлечен- најпосетуваната фонтана Себиj. Во посета на само 300-400 метри. Православна стара црква (најстарото светилиште ), Католичка катедрала-срца Исосовo,. Гази Хусреф беговата џамија, Синагога..латинска парохија (место на убиство на австро-унгарскиот престолонаследник Franc Фердинанд и неговата сопруга Софија). До познатата кула АВАЗ ТВИСТ КУРА, која е втора по големина кула, (после Авала) на Балканот со над 180 метри, со уникатна стаклена фасада што се извртува. Враќање во хотелот. Слободно време. Ноќевање.
 
3 Ден 10.10.2021 (недела): ЈАБЛАНИЦА - КОЊИЧ

Во раните утрински часови факултативна посета на Титовиот Бункер - најчуваната тајна во Југославија, која своевремено претставување најскапа инвестиција од тој карактер во светот. Но пред тоа - ќе имате можност да ,,учествувате’’ во Битката на Неретва, односно при посета на Музејот на ранетите - во јабланица Музејот дава можност Битката кај Неретва да стане виртуелна реалност за секој посетител. Во виртуелна 3D игра, доживејте ја оваа битка како да сте учесник во неа. Слушајте ги наредбите на командантот и завршете ги задачите - соборете го мостот, соборете ги непријателските авиони и префрлете ги ранетите. Ако успешно ја завршите мисијата, ќе ви честитам лично - од другарот Тито. Потоа заминување за Коњич. Најмалата касарна во Југослави со најголемата скриена тајна - Титовата Арка - нуклеарен бункер, доживување кое не смеете да го припуштите. Враќање во Сараево во попладневните часови. Слободно време. Факултативна посета на најстарата пивница во Сраево- HS .
 
4 Ден 11.10.2021 (понеделник): БОСАНСКИ ПИРАМИДИ - МОСТАР - ТРЕБИЊЕ

Доручек. По доручекот одјавување од хотелот и заминување за Високо, местото каде се наоѓаат Босанските пирамиди. Средба со локален водич од видиковецот Белведере. Белведере е локацијата со најдобар поглед на Босанската пирамида на Сонцето од далечина. Водичот ќе ве запознае со истражувањето. По воведувањето, нашата следна локација е подземниот лавиринт Равна. Веднаш под Долината на пирамидите во Босна и Херцеговина, постои праисториски подземен лавиринт со 1,7 километри премини. Започнете со турнеја низ Лавиринтот Равна и поминете низ осветлени тунели за да ги откриете нивните лековити сили. Се верува дека висока концентрација на јони го чисти вашето тело, и можете да поминете дополнително време во „просторијата за лекување“ во внатрешноста на тунелот и до мега-керамичкиот блок К-2-специјално енергетски моќно место идеално за медитација и исцелување. Околу пладне се упатуваме кон Мостар - средба со локален водич и разглед на градот . Слободно време за кафе или ручек. Потоа поаѓање за Требиње. Пристигнување во попладневните часови. Средба со локален водич. Слободно време и заминување за Македонија околу 19.00 часот .
 
5 Ден 12.10.2021 (вторник): МАКЕДОНИЈА

Пристигнување во Македонија во раните утрински часови.
 

 

 

ЦЕНА НА АРАНЖМАНОТ: 89 евра (5.518,00 денари)
 
 
ЦЕНАТА ВКЛУЧУВА:
- Превоз на дадената релација
- Посета на Вишеград,
- Разглед на Сараево, Мостар и Требиње со локален водич
- Посета со локален водич и влезница на локалитет Босански Пирамиди
- Организација и водство на групата
- 2 ноќевања со доручек во хотел со 3*** или 4 **
 
 ЦЕНАТА НЕ ВКЛУЧУВА:
- Факулативно речно крстарење по Дрина - 5 евра
- Факулатативна посета на Музејот на ранетите во Јабланица и Титовиот бункер 30 евра - туристичка такса 2 евра
 
 
НАПОМЕНИ:
За реализација на овој аранжман, потребен е минимум од 40 патници, во спротивно, крајниот рок за известување околу евентуален отказ на аранжманот е најкасно 5 дена пред датумот на поаѓање. Организаторот на патувањето го задржува правото за измена на редоследот на поедини содржини во програмата.
- Патувањето се одвива според новите пропишани протоколи за работа со туристички групи. - деца до 12 години со 2 возрасни имаат 30% попуст
- За еднокреветна соба се доплажа 1.800,00 денари
- Патниците се должни во секое време да внимаваат на својата и безбедноста на сите во групата, како и да ги почитуваат дадените насоки и препораки за однесување во автобус од страна на организаторот.
- Доколку дојде до непредвидена „виша сила“ за нереализирање на патувањето, поради новонастанати ситуации кои агенцијата не можела да ги предвиди, уплатените средства ќе бидат вратени на клиентот.
- Доколку патувањето се реализира според планираното и нема никакви пречки за негова реализација, а дојде до откажување од страна на патникот, тогаш откажувањето ќе се реализира во согласност со општите услови за патување.

 

За отказ на резервација важат опшите услови, односно:
- за отказ до 30 дена пред патувањето се задржува 30% од сумата.
- за отказ 29 до 15 дена пред патувањето се задржува 50% од сумата.

 

imageedit_1_7062744616.png