ЕГЕЈСКА МАКЕДОНИЈА

4 ДНЕВНА ТУРА 
1  ЗЕМЈА

ПОАЃАЊЕ ПО ДОГОВОР

ТРАНСФЕР ОД ПРИЛЕП И ОХРИД

ИНФОРМАЦИИ НА 046/265-033

ИЛИ ВО АГЕНЦИЈА

ПРВ ДЕН | БИТОЛА - МЕТЕОРИ - КАЛАМБАКА
Состанок на групата во 05.00 часот пред и заминување за Метеори. Метеорите се таканаречени „карпи во воздухот“ или „горе во небото“, едни од најголемите православни комплекси во Грција. Шесте манастири се изградени на природни столбови од песочен камен, а се наоѓаат во близина на планината Пинд во централна Грција. Разглед на манстирите и посета на градот Каламбака. Сместување во хотел. Вечера. Слободно време. Ноќевање

 

ВТОР ДЕН | КАЛАМБАКА - ТЕМПИ - ОЛИМПИСКА РЕВИЕРА
Доручек. По доручекот посета на прасорискат пештера Телапетра. Потоа заминување за посета на Клисурата Темби и пештерскиот храмот на св. Петка. Во попладневните часови заминување за Олимписка ревиера, Пиериа - земјата на Боговите, која го опфаќа приморскиот појас под рамките на Централна Македонија. Сместување во хотел. Слободно време. Вечера со музика. Ноќевање.


ТРЕТ ДЕН | ОЛИМПИСКА РЕВИЕРА - СОЛУН - ХАЛКИДИКИ
Доручек. По доручекот заминување за Солун вториот град во Грција и главен град на регионот Македонија,.Разглед на Солун со локален водич - Белата Кула, Виа игнација, Аристотелус Плоштадот, Црквата Св. Димитрија... . Во вечерните часови заминување за Халкидики. Сместување во хотел. Вечера. Ноќевање.


ЧЕТВРТ ДЕН | ХАЛКИДИКИ - СВЕТА ГОРА - ВОДЕН - БИТОЛА
Доручек. По доручекот заминување на крстарење околу Света Гора. Света Гора е третиот крак на полуостровот Халкидики во Егејска Македонија. Во Света гора се наоѓаат 20 манастири. Кога во 15 век паѓа Византиската империја, Света гора се наоѓа под Османлиската империја . Османлите нанесуваат тешки удари и грабежи во манастирите, но подоцна ги оставаат на мира. Бројот на монасите и богатсвтото на манастирите низ вековите значително се намалува - се’ до почетокот на 19 век кога започнуваат да доаѓаат монаси од
Русија, Романија Бугарија и Србија. Во попладневните часови заминување за Битола со попатна посета на Воден и водопадите. Пристигнување во Битола во вечерните часови.

ЦЕНА НА АРАНЖМАНОТ: 17.500,оо МКД

ЦЕНАТА ВКЛУЧУВА:
• Превоз со високотуристички автобус или минибус (клима, ДВД, фрижидер, ТВ)
• Сместување во хотел со 3*** или 4**** со вечера и доручек | 3 ноќевања
• Влезница за Големиот Метеор и уште еден манастир ( Св. Стефан или Варло)
-- крстарање околу Света Гора
-- влезница за пештарата Телапетра (возење со воз)
-- влезница за водопадите во Воден


ЦЕНАТА НЕ ВКЛУЧУВА:
• Патничко осигурување
• Се' што не е наведено во програмата